petak, 19. listopada 2018.

Razmažena djeca - SKLONA NASILJU

Poznati psihoterapeut tvrdi: Razmaženo dijete i prezaštićeno dijete su patologije novog pristupa odgoju!

Prateći savjete o suvremenom odgoju djece, a sve u cilju očuvanja i unapređenja dječjeg mentalnog zdravlja, roditeljima je postalo najvažnije kako se njihovo dijete osjeća.

Da bi roditelj mislio da je dobar roditelj, njegovo dijete se stalno moralo osjećati voljeno i biti sretno. Zato su se roditelji počeli truditi da djecu uvjere da su jako voljena, omogućujući im samo pozitivne doživljaje i iskustva.

Poslije nekoliko desetljeća takve prakse, počeli smo uviđati da nije nužno da će takvo dijete postati sretan odrasli. S razočaranjem smo shvatili da ta druga formula – “sretno” dijete, nesretni odrasli – nije samo moguća, već je i najvjerojatnija. Prava sreća je jedno, ali nazovimo to u ovom slučaju razmaženo dijete i prezaštićeno dijete su nove patologije, rezultat novog pristupa.

Prvo izrasta u patološkog narcisa, a drugo u pasivno-ovisnu ličnost.

Razmažena djeca usprkos visokoj inteligenciji, izrastaju u nesocijalizirane ličnosti koje ne žele odrasti, koje su sebične i narcisoidne, koje slabo kontroliraju svoje impulse, sklone su nasilju, usprkos svojim talentima nemaju radne navike tako da su neuspješni, i koje zbog toga dugo ostaju u simbiotskoj vezi sa svojim roditeljima i kada zađu u svoju četvrtu ili petu deceniju.

Za razliku od njih, prezaštićena djeca su vrlo pasivna jer o sebi misle da su nesposobna, plaše se svijeta oko sebe kojeg doživljavaju kao opasno mjesto, zbog čega su također u simbiozi s roditeljima ili dominantnim partnerima.

Kako to da ljubav izaziva poremećaj? (Kriv izraz). Ljubav ne može pokvariti dijete, ona je potrebna, već ga kvari ono čega često nema u ovom pristupu, a to je discipliniranje. U želji da stalno usrećuju vlastitu djecu, roditelji su počeli izbjegavati da sa njima ulaze u konflikt, postali su popustljivi.

Danas smo naučili da su djeci podjednako potrebni i ljubav i discipliniranje. Na osnovu toga što zna da je voljeno, dijete izgrađuje pozitivnu sliku o sebi, shvaća da je važno ljudsko biće.

Discipliniranje je ono što omogućuje socijalizaciju i razvijanje različitih radnih navika, poštivanje zabrana i granica.

Discipliniranje podrazumijeva konflikt djetetove želje i roditeljeve volje. To je u stvari neizbježni konflikt biologije i sociologije. Kako je cilj roditelja da socijalizira dijete, on je taj koji u tom konfliktu treba prevladati.

Popustljivi odgoj je pokazao koliko je pogubno po razvoj djetetove ličnosti i njegovu odraslu sudbinu.

Mi roditelji se trebamo podsjetiti da nam je glavni zadatak da djecu pripremimo za samostalni život u ljudskom društvu, pa da oni sami nađu svoju sreću, a ne da ih stalno usrećujemo.

Ako smo stalno mi odgovorni za njihovu sreću, onda oni na kraju ne žele odrasti i prihvatiti odgovornost.


Dr Zoran Milivojević, psihoterapeut
Preuzeto - *izvor  http://mislipozitivno.com/





Nema komentara:

Objavi komentar