petak, 19. listopada 2018.

IMAŠ LI TAJNU ? - prevencija i spriječavanje spolnog zlostavljanje djece





U današnje vrijeme, velika je potreba za edukacijom djece o nasilju, ali na žalost prevencija u našem društvu čini se da izostaje.
Djeci kroz odgoj, roditelji i odgajatelji dužni su omogućiti znanje, upoznati dijete s realnošću života koja nas okružuju.

Mnogima je tijekom odgoja vrlo teško razgovarati s djecom o “tabu” temama, kao što je spolni odgoj i mogućnost spolnog zlostavljanja djece. U Hrvatskoj je, sablažnjiva činjenica, svako pet dijete spolno zlostavljano.  Upravo to neka vam bude poticaj da i sebe sami educirate kako pristupiti djeci i s njima razgovarati.
Slikovnica, “Imaš li tajnu”, upravo je jedna od rijetkih na našem tržištu, koja omogućuje odraslima kao uvod u razgovor s djecom, prilagođena je dobi od 6-9 godina.

Povjerenje s djetom je prvi temelj, gdje se dijete osjeća sigurno, kako bi moglo na ispravan i brižan način primiti sve informacije. Prilikom razgovara s mlađom djecom, potrebno je prije razmisliti na koji način opisati “što je dopušteno”, prilagođeno njihovim godinama.



Djecu je potrebno educirati, kroz slikovnice, filmove, igru i razgovore, da mogu razgovarati o svemu, i da mogu razlikovati “tajne”.  Roditelj prije razgovora s djecom, i sam sebe treba educirati, na koji način razgovarati ovisno o dobi djeteta i pronaći materijale koji će olakšati pristupanje teškim temama. Na blogu je objavljen teks s brošurom koja može omogućiti početne korake za upoznavanje i odraslih i djece ovisno u kojoj se dobi nalaze (RAZGOVOR S DJECOM O SEKSUALNOSTI).

OPIS SLIKOVNICE
Uzbudljivo je čuvati tajnu, ako te ta tajna usrećuje ili zabavlja. Takvu je tajnu dobro čuvati. Ali, ako čuvaš tajnu koja te brine… tajnu koja te čini tužnim ili uplašenim… osjećat ćeš se bolje ako takvu tajnu podijeliš s nekim komu vjeruješ…
Zbirka slikovnica namijenjenih djeci, u kojima se na primjeren način govori o stvarima i problemima koje je djeci teško riješiti,a ni roditelji i odgojitelji nisu uvijek sigurni kako pristupiti problemu. Uz ove slikovnice mnogo je lakše djetetu objasniti neke teške teme, koje ponekad zbunjuju i odrasle. Odraslima je posebno namijenjen dodatak za roditelje.
https://www.facebook.com/edukacija.roditelja.hr/








Nema komentara:

Objavi komentar